Menu

Tips συντήρησης

Τα λίλιουμ, και όλα τα κομμένα λουλούδια γενικότερα, συνεχίζουν να αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αναπτύσσονται ακόμη και μέσα στο ανθοδοχείο. Ακολουθήστε τις χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν παρακάτω και χαρίστε στα λουλούδια σας την μέγιστη δυνατή διάρκεια ζωής.

  • Τοποθετήστε τα πάντα σε καθαρό ανθοδοχείο με καθαρό νερό. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων, τα οποία μελλοντικά εμποδίζουν την ανάπτυξη του λουλουδιού, καθώς φράσσουν τα υδροφόρα αγγεία του μίσχου.

  • Κόβετε το μίσχο του λουλουδιού διαγώνια και τοποθετήστε αμέσως στο νερό. Αν καθυστερήσετε λίγο παραπάνω, υπάρχει πιθανότητα τα υδροφόρα αγγεία του μίσχου να φράξουν και πάλι, καθώς με το κόψιμό του ενεργοποιείται μια διαδικασία αντίδρασης όταν η «πληγή» παραμένει εκτεθειμένη στον αέρα.

  • Φροντίστε τα φύλλα του κοτσανιού να μην πατάνε μέσα στο νερό. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα αφαιρέσετε από το φυτό σε ύψος που να μην ακουμπάνε σε αυτό.

  • Προτιμήστε κρύο νερό για το βάζο. Ποτέ ζεστό, καθώς προκαλεί πάντα βλάβες στα φυτά. Αποφύγετε, επίσης, και το χλιαρό νερό, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένα είδη μπορεί να αποβεί ζημιογόνο.

  • Κάθε δύο με τρεις ημέρες ανανεώνετε το νερό και κόβετε το μίσχο, καθώς μετά από δύο ημέρες στο νερό ο μίσχος φράζει και δεν μπορεί να το απορροφήσει.

  • Τοποθετήστε το ανθοδοχείο σε φωτεινό μέρος, αλλά όχι στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να κάψει τα λουλούδια.

  • Μην τοποθετείτε τα λουλούδια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός θα χρειαστούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να πεθάνουν.

  • Αντιστοίχως και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αποδεικνύονται ζημιογόνες.

  • Αν θέλετε να επιτύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής –το μάξιμουμ που μπορεί να διαρκέσει αυτή είναι από 10 έως 20 ημέρες– προσθέστε στο ανθοδοχείο «συμπλήρωμα τροφής», το οποίο ταυτόχρονα εμποδίζει και την ανάπτυξη μικροβίων. Σημειώστε, μάλιστα, ότι το χειμώνα η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη, καθώς αυτήν την περίοδο τα άνθη ανοίγουν δυσκολότερα.

  • Αφαιρείτε τη γύρη με προσοχή από τον ανθό του λίλιουμ, καθώς συγκεντρώνεται αρκετή και ό,τι ακουμπάει σε αυτή λερώνεται.